De bezoekers hebben de afgelopen periode gestemd. Wie wint de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs? Tijdens het feestelijke programma ligt ook de vraag op tafel hoe het publiek naar kunst kijkt. Wat steek je daar als kunstenaar van op?

Om 14.30 uur gaan we met experts en kunstenaars in gesprek over de vraag ‘Voor wie maakt de kunstenaar zijn kunst?’ Daarop bestaat uiteraard geen eenduidig antwoord, maar de vraag zelf roept weer andere vragen op: bijvoorbeeld ‘hoe komt een werk over’ en ‘hoe belangrijk is het dat een kijker een werk goed begrijpt’?

Een eerste testcase is de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, waarbij bezoekers niet alleen hun voorkeur aangaven met motivatie, maar ook een opmerking voor andere kunstenaars achter lieten. Catrien Schreuder, hoofd tentoonstellingen van het Stedelijk Museum Schiedam deelt de opmerkingen, maar ook de lessen die we er wellicht uit kunnen trekken.

Ko van ’t Hek, journalist en oprichter van de succesvolle kunstblog Kunst kijken met Ko en Kho, vertelt over het belang van informatie bij of over een kunstwerk. Cultuurfilosoof Ronald Hunneman (Rijksuniversiteit Groningen) vertelt vanuit de filosofie over de beleving van kunst. Vervolgens gaat Joost Vrieler, directeur van Stichting Stokroos, met de aanwezigen en de sprekers in gesprek.

Gratis, exclusief museumentree. Aanmelden kan via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl