Ontmoet & Groet de vierkante tekeningen*

*Met kunstenaar Fatima Barznge en kunsthistoricus Anissa Foukalne.

Za 6 maart 2021 - 11.00 uur, gratis, via Zoom

Wat voor werk maakt een kunstenaar? En waar laat hij of zij zich door inspireren? Daar kom je achter tijdens de Ontmoet & Groet met kunstenaar Fatima Barznge en kunsthistoricus Anissa Foukalne.

Op zaterdag 6 maart staan ze stil bij de vierkante tekeningen met geometrische patronen in de collectie van het museum. De bijeenkomst is via Zoom en gratis. Na aanmelding ontvang je de link om mee te doen.

Moeders jurk

Kunstenaar Fatima Barznge woont en werkt in Rotterdam. Ze groeide op in Iraaks Koerdistan en ontleende de beelden van haar werk aan haar jeugd. Ze zag de vormen op haar moeders jurk, het vloerkleed en de moskee-muren. De geometrische patronen en formaten van haar werk Study of Square/Zamzam zijn volgens Foukalne kenmerkend voor islamitische kunst. Het vierkant is ook een belangrijke vorm in de Babylonische (pre-islamitische) cultuur. Grote kans dat je na deze Ontmoet & Groet anders naar het werk kijkt. 

herman de vries

Study of Square/Zamzam maakt sinds 2019 onderdeel uit van de NOG Collectie, de particuliere verzameling die het Stedelijk Museum Schiedam beheert en vorig jaar als schenking kreeg. Bijzonder is dat het lijkt op de vormentaal van de twintigste-eeuwse westerse abstract-geometrische kunst van onder andere Jan Schoonhoven en herman de vries. In het museum hing haar werk in 2020 in de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie vlak bij die werken.

Bruggen

Anissa ​Foukalne studeerde kunstgeschiedenis aan de ​Radboud Universiteit Nijmegen ​en de Universiteit van Granada (Spanje). Tijdens haar studie specialiseerde ze zich in kunst uit de wereld​ van de islam. In Granada werkte ze in het Alhambra, een middeleeuws paleis met overblijfselen van zowel de Spaans-islamitische als katholieke cultuur. Haar missie is het westerse perspectief op de kunstgeschiedenis te verbreden. Daarvoor slaat ze bruggen tussen kunstwerken uit alle delen van de wereld. Anissa ​Foukalne woont vanaf haar 12de in Nederland. Ze werd geboren in Marokko.

Dit wil je weten

Ontmoet & Groet, zaterdag 6 maart 2021, 11.00 – 12.00 uur, gratis, via Zoom. Graag aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Na aanmelding krijg je de Zoom-link in je mailbox.

Lees hier meer over de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie.