Glashard*

*Ontdek post-graffiti met je klas.

Ruim twintig jaar geleden trokken ze ‘s nachts met een spuitbus de straten in. Ze lieten hun sporen achter op muren en deuren, treinen en tunnels. Inmiddels werken ze als beeldend kunstenaar.

Post- Graffiti
Ze hebben een levendige praktijk en hebben hun stiften en spuitbussen aangevuld met latex, rollers, kwasten, papier en stickers. Graffiti-letters maakten plaats voor abstracte vormen, kleurstudies, performances of sculpturen. De graffiti-cultuur van de jaren 1990 tot 2000 ligt aan de basis van de uiteenlopende kunst die hier in De Glasfabriek bijeen is gebracht. ​Kunstenaars maken sommige kunst ter plekke, ook werken ze tijdens de tentoonstelling aan metershoge muren.

Samenwerken
Samenwerken, delen en uitwisselen hoort bij graffiti en bij post-graffiti. Met de museumdocent ontdekken de leerlingen in coöperatieve werkvormen de bijzondere kunstwerken verspreid over het terrein van De Glasfabriek Schiedam. In de atelierloodsen maken kunstenaars en publiek samen nieuw werk. Hierin speelt experiment, improvisatie en samenwerken een belangrijke rol. De museumdocent past het programma aan op het niveau van de groep. Op verzoek kunnen leerlingen een Spoken Word-opdracht doen.

Dit wil je weten
Dit programma levert een bijdragen aan taalvaardigheid en samenwerken aan een groter project. Leerlingen maken kennis met de begrippen graffiti, experiment, interventie, figuratief en abstractie.
• Voor: groep 3 t/m 8 en VO
• Wanneer: 26 oktober 2021 t/m 16 januari 2022
• Locatie: het terrein van De Glasfabriek Schiedam
• Duur: 60 minuten VO en 90 minuten PO