Onderdompelen in de Stadscocon*

*Voor iedereen (primair en voortgezet onderwijs).

Ook behoefte om even uit de bubbel van de klas te stappen? Tussen de zuilen van de Sint Janskerk installeert kunstenaar Florentijn Hofman een megagroot opblaasbare kunstwerk waar je in mag. In deze installatie kun je cocoonen, je samen ontspannen en je zintuigen de vrije loop laten. In de Stadscocon ben je niet arm of rijk, jong of oud, links of rechts, christen of moslim. Je bent vooral mens, iedereen is gelijkwaardig. We zijn benieuwd hoe je na afloop naar buiten komt. Kijk je met een frisse blik naar je omgeving?

Primair onderwijs

Schoenen uit, sloffen aan. Kom met de klas naar de Stadscocon en laat je verwonderen. De leerlingen onderzoeken de stadscocon door middel van actieve verwerkingsopdrachten en filosofische gesprekken over begrippen als kleur, vorm en ruimte.

Groep 1 en 2 ontdekken spelenderwijs van alles over kleur, emotie en de beleving van de ruimte. Door te tekenen, dansen en te luisteren naar het geluid in de stadscocon wordt het een bijzondere ervaring!

Groep 3 t/m 6 verdiept hun kennis over kleur. Welke soorten groen zijn er allemaal en welke betekenis kan er worden gegeven aan verschillende kleuren? Daarnaast onderzoeken de leerlingen begrippen als ruimte en vorm door actief met verschillende opdrachten binnen en buiten de cocon aan de slag te gaan.

Groep 7 en 8 onderzoeken hoe het is om in je in een bubbel of cocon te bevinden. Welke associaties hebben de leerlingen tijdens het bezoek aan de stadscocon? Door bijvoorbeeld het schrijven van een gedicht, geven de leerlingen hun eigen betekenis aan de stadscocon.

Voortgezet onderwijs

De stadscocon is een ontmoetingsplek. Na een jaar waarin leerlingen veel thuis waren en daarna gescheiden naar school gingen, mogen de leerlingen nu samen in de grote cocon, om elkaar opnieuw te ontmoeten. Hoe is het om deze ervaring met elkaar te delen? Leerlingen maken een selfie, een portret en een groepsfoto op 1,5 meter. De museumdocenten passen de les aan op het niveau van de klas.

Dit wil je weten

• Voor: primair en voortgezet onderwijs
• Locatie: Sint Janskerk
• Duur: 60 minuten
• Kosten: € 110, maximaal 30 leerlingen (voor het VO: betalen met CJP Cultuurkaart is mogelijk)
• Bij deze les hoort een leerkrachtinformatiebrief

Wil je langskomen? Mail naar info@stedelijkmuseumschiedam.nl