Modest fashion in relatie tot de vrijgevochten vrouw*

*Een symposium in Arminius Rotterdam

ma 25 november, 20.00 uur

Modest fashion is een internationaal fenomeen in kunst en mode. Grote modehuizen cateren graag aan de vraag naar bedekkende mode. Maar het zijn niet alleen vrouwen die zich vanuit religieuze overtuiging modest kleden. Voor veel vrouwen – religieus of niet – is bedekkende mode ook een feministisch statement: ze weigeren zich te committeren aan de schoonheidsidealen van een door mannen gedomineerde traditie.

Inmiddels is modest fashion een miljardenindustrie. Het fenomeen speelt een bijzondere rol binnen hedendaagse discussies over het vrouwbeeld. Terwijl in landen als Iran vrouwen worden gedwongen zich te bedekken, wordt vrouwen in Frankrijk en Nederland de keuzevrijheid voor gezichtsbedekkende kleding weer ontnomen. Tijdens het symposium dat plaatsvindt Arminius Rotterdam onderzoeken we deze schijnbare tegenstelling en welke systemen daaraan ten grondslag liggen.

Kunst en mode wordt hierin gebruikt als lens om naar deze ontwikkelingen te kijken. Wat is de relatie tussen de modewereld en het feminisme? Hoe verhoudt het één zich tot het ander? Wat betekent dit voor het modebeeld? En hoe ziet een vrijgevochten vrouw er überhaupt uit?

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert in samenwerking met Arminius het Modest Fashion Symposium. Onder leiding van Amal Alhaag gaan we in gesprek met Rajae El Mouhandiz (initiatiefnemer van de tentoonstelling Modest Fashion in het Stedelijk Museum Schiedam), professor en autoriteit op het gebied van modest fashion, Reina Lewis (London College of Fashion), Mona Haydar (Syrisch-Amerikaanse rapper en en YouTube-sensatie), Rinke Tjepkema (hoofdredacteur Vogue) en Perrine Philomeen (alias Kids of the Universe, kunstenaar o.m. bekend van Hijab in Transition).

Programma

20.00 – 20.05 uur  Introductie

20.05 – 20.30 uur  Keynote door Reina Lewis

20.30 – 20.50 uur  Tafelgesprek met Reina Lewis en Rajae El Mouhandiz                                    

20.50 – 21.00 uur  Vragen uit het publiek

21.00 – 21.10 uur  Intermezzo – DNA by sisters

21.10 – 21.40 uur  Interview met Mona Haydar

21.40 – 22.00 uur  Tafelgesprek Meryem Slimani, Perrine Philomeen, Rinke Tjepkema

22.00 – 22.10 uur  Vragen uit het publiek

22.10 – 23.00 uur  Borrel

Dit wil je weten:

Inloop: 19.30 uur

Start: 20.00 uur

Kosten: € 7,50 (€ 5,00 voor studenten en Rotterdampashouders)

Lokatie: Arminius Rotterdam

Aanmelden via: www.arminius.nu

Programma door: Stedelijk Museum Schiedam en Hasna El Maroudi (Lilith Magazine en Arminius Fellow)

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door:
Stedelijk Museum Schiedam, Lucis, Arminius Rotterdam, Gemeente Schiedam, Gieskes-Strijbis Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuuurfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmusstichting Rotterdam, S’Dam