Lezing over Jan Giudici*

*Architect van het museumgebouw.

Door architectuurhistoricus Geert Medema Za 11 en zo 12 september 2021, 14.30 uur, gratis

Tijdens Open Monumentendag kun je van alles te weten komen over Jan Giudici, architect van het museumgebouw dat in 1787 in gebruik werd genomen. De beroemde Italiaanse architect werkte in Nederland.

In Schiedam ontwierp Giudici (1746 – 1819) niet alleen het Sint Jacobs Gasthuis waarin het museum is gevestigd, maar ook de Korenbeurs aan de Lange Haven. Daar zit nu de bibliotheek. Het museumgebouw is vanwege een grote gemeentelijke renovatie gesloten. We zijn ongelooflijk trots op het monument dat voor ons ‘collectiestuk nummer 1’ is. Daarom vertellen we er graag meer over.

Monopole

De lezing vindt bij de Monopole plaats, de voormalige bioscoop ertegenover. Architectuurhistoricus Geert Medema, gepromoveerd op het publieke bouwen in Hollandse steden in de 18e eeuw, geeft de lezing. Er is een beperkt aantal plaatsen. 

Dit wil je weten

  • Lezing over Jan Giudici door architectuurhistoricus Geert Medema
  • Grote zaal van de Monopole, Hoogstraat 99, 3111 HL  Schiedam, tegenover het museumgebouw
  • Za 11 en zo 12 september 2021, 14.30 uur, gratis, reserveren via: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl
  • Er is een beperkt aantal plaatsen
  • De grote zaal bereik je via een steile trap. Houd daar rekening mee als je naar de lezing zou willen

Amsterdamse School

Voorafgaand aan de lezing kun je op zaterdag en zondag tussen 11.00 – 13.30 uur de Monopole bezoeken. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat deze voormalige bioscoop naar ontwerp van architect A. Stahlie open ging. Hij gaf het gebouw een strakke Amsterdamse Schoolstijl met elementen in art deco. Met dank aan Open Monumentendagen Schiedam en Stadsherstel Maassteden BV.