Mijn (migratie) geschiedenis*

*Binnenkort te doen.

Onderwijsprogramma bij Kijkdepot Schiedam

Binnenkort opent het Kijkdepot Schiedam in de Havenkerk voor publiek. De verzameling historische voorwerpen is hier bij elkaar te zien om te onderzoeken. Dat doen we samen met de Schiedammers: de voorwerpen gaan over geschiedenis. Het Kijkdepot Schiedam is een unieke kans om eens achter de schermen van het museum mee te doen. Hierbij bieden we voor groep 6 t/m 8 het onderwijsprogramma Mijn (migratie)geschiedenis aan.

Kijkdepot Schiedam- Mijn (migratie)geschiedenis
Was je opa vroeger een boer in Friesland, of een automonteur in Marrakesh? Hoe komt het dat jij nu hier in Schiedam woont? Iedere familie heeft zijn eigen verhaal over hoe zij ooit besloten een leven op te bouwen in Schiedam. Die geschiedenis van migratie hoort ook thuis in de geschiedenis collectie van het museum.

Tijdens een bezoek aan het Kijkdepot Schiedam kunnen leerlingen deelnemen aan de speciale activiteit Kijkdepot: Mijn (migratie)geschiedenis. Onder begeleiding van twee museumdocenten duiken ze met een groepje in de achtergrond van een historisch object. Waar komt het object vandaan? Wat heeft dit object te maken met (de geschiedenis van) Schiedam? En waarom is het belangrijk dat we dit bewaren? De leerlingen gebruiken de aanwezige bronnen om er achter te komen waarvoor het object is gebruikt, van wie het was en hoe het in de collectie terecht is gekomen. Door samen te onderzoeken en te bedenken waar misschien nog meer informatie te vinden is, brengen ze zoveel mogelijk feitjes bij elkaar, en beslissen we gezamenlijk of wij vinden dat het object een plekje in de collectie verdient.

De les besluit met een opdracht aan de leerlingen om thuis, met ouders/verzorgers, een object uit te zoeken dat iets over de eigen (migratie)geschiedenis of een mooie traditie in de familie vertelt. Tijdens de les in de klas presenteren de leerlingen hun meegebrachte object (indien het voorwerp zelf niet mee mag graag een foto) en verhaal aan elkaar. En maken bijvoorbeeld een kleine tentoonstelling worden met de objecten, foto’s en tekstbordjes. Leerlingen leren over (migratie) verhalen en elkaars tradities.

  • Voor: Primair onderwijs (groep 6 /7/8)
  • Locatie: Havenkerk
  • Duur: 60 minuten + zelfstandige verwerkingsles op school
  • Kosten: 110 euro per klas van 15- 30 leerlingen (leerlingen ontvangen een werkboekje en potlood)
  • Bij deze les hoort een leerkrachtinformatiebrief.