Kijkdepot Schiedam – Mijn (migratie) geschiedenis*

*Voor groep 6, 7 & 8.

Was je opa vroeger een boer in Friesland of een automonteur in Marrakesh? Hoe komt het dat jij nu hier in Schiedam woont? Iedere familie heeft zijn eigen verhaal over hoe zij ooit besloten een leven op te bouwen in Schiedam. Die geschiedenis van migratie hoort thuis in de geschiedeniscollectie van het museum. In het Kijkdepot Schiedam bekijken we de geschiedeniscollectie samen met experts en het publiek.

Nu je weer op bezoek mag komen…

… gaan de leerlingen onder begeleiding van twee museumdocenten aan de slag in het Kijkdepot. Ze doen onderzoek naar de achtergrond van een historisch object. Waar komt het vandaan? Wat heeft het te maken met (de geschiedenis van) Schiedam? En waarom is het voorwerp zo belangrijk dat we het bewaren, op juist niet? De les besluit met een opdracht aan de leerlingen om thuis, met ouders of verzorgers, een object uit te zoeken dat iets over de eigen (migratie)geschiedenis of een mooie traditie in de familie vertelt. Tijdens de les in de klas presenteren de leerlingen hun meegebrachte object en verhaal aan elkaar. En maken bijvoorbeeld een kleine tentoonstelling met de objecten, foto’s en tekstbordjes. Leerlingen leren over (migratie) verhalen en elkaars tradities.

Dit wil je weten

• Voor: primair onderwijs (groep 6 /7/8)
• Locatie: Havenkerk
• Duur: 60 minuten begeleid bezoek in het Kijkdepot + kleine opdracht voor thuis + 60 minuten zelfstandige verwerkingsles op school
• Kosten: € 135, maximaal 30 leerlingen (leerlingen ontvangen een werkboekje en potlood)
• Bij deze les hoort een leerkrachtinformatiebrief

Wil je langskomen? Mail naar info@stedelijkmuseumschiedam.nl