Je kunt volgen hoe hij tekent, vanaf het allereerste begin tot naar schatting 20 minuten later als hij een punt zet. De tekensessie is voor iedereen gratis te volgen via de Facebookpagina van de kunstenaar. ‘Achter elke pennenstreek of schrijf- en tekenbeweging gaat een verhaal schuil’, zegt hij.

KunstWerkt

Huisman is een van de deelnemers aan de tentoonstelling Toch maar mooi gemaakt van het Stedelijk Museum Schiedam, die van 11 juni t/m 4 juli 2021 is te zien bij het kunstenaarscolletief KunstWerkt in Schiedam. Er doen zeven kunstenaars aan mee. Huisman woont 26 jaar in Schiedam en Bonn en organiseerde tot corona op de pauzeknop drukte solo- en duotentoonstellingen in zijn Schiedamse atelier.

Onbekende taal

In de ruimte van KunstWerkt laat Huisman meer dan honderd pentekeningen zien die hij het afgelopen jaar maakte. Een deel ontstond ook voor de camera, live op zijn Facebookpagina. Dat werk zie je ook in de vitrine van de Monopole, de voormalige bioscoop tegenover het museum. ‘Ze lijken op brieven in een onbekende taal, zegt Huisman. Voortdurend is er het gevoel dat je ze kunt lezen en dat ze vertellen over landschappen, natuur, biodiversiteit, mensen en gebeurtenissen.’

Grote verhaal

De natuur vormt zijn inspiratiebron. ‘Natuur ervaar ik als één groot geheimzinnig verhaal geschreven in een deels onbekende taal. Af en toe krijgt iets een naam en lijkt het of je verstaat wat er gezegd wordt. Om te genieten hoef je het grote verhaal erachter niet te kennen.’ Iets vergelijkbaar geldt voor zijn werk. 

Dit wil je weten

Tekenperformance Frans Huisman, vrijdag 25 juni 2021, 20.00 uur, gratis via zijn Facebookpagina. Surf er zelf naar toe of klik op de link. Meer over de tentoonstelling Toch maar mooi gemaakt lees je hier.