Het Stedelijk Museum Schiedam en Boksschool De Haan organiseren op 14 en 15 september het Boksvereniging De Haan Memorial weekend. Een weekend vol boksen, kunst en verhalen. Hoogtepunt van het weekend is de Boksvereniging De Haan Memorial op 14 september in de kapel van het museum. Een avond met bokswedstrijden in de kapel van het museum ter nagedachtenis aan de legendarische Schiedamse Boksvereniging De Haan. In een serie van zeven wedstrijden, is de laatste wedstrijd de klapper van de avond, die tussen kunstenaar Anne Wenzel en museumdirecteur Deirdre Carasso. Bestel hier je kaarten voor deze speciale avond. 

Bokschool De Haan

Het weekend is ter ere van de Boksvereniging De Haan, opgericht door  Wim de Haan (1929- 2017).  De boksschool in het voormalig badhuis aan de Lange Haven werd in 1957 geopend en is een begrip in de Schiedamse stadsgeschiedenis.

Museumdirecteur vs kunstenaar

Deirdre Carasso bokste sinds enkele maanden op de historische grond van De Haan toen de boksschool haar uitdaagde om tijdens het weekend zelf de ring in te stappen. De museumdirecteur zei ‘ja’. Ze verlegt niet alleen graag de grenzen van het museum maar ook persoonlijke grenzen.  Op haar beurt zocht zij een waardige tegenstander, en daagde Anne Wenzel uit. Een sterke beeldhouwer, wiens werk zich ook in de museumcollectie bevindt.

Carte blanche

Deze wedstrijd, die je ook als een performance kan beleven, is een treffen tussen kunstenaar en museum. De kunstenaar strijdt voor de autonomie van de kunstenaar. Een museum hoort haar voor een tentoonstelling uit te nodigen, niet voor een bokswedstrijd, vindt ze. Als Anne Wenzel wint krijgt ze carte blanche op één verdieping in het museum. Als Deirdre Carasso wint, krijgt ze carte blanche in het atelier van Anne Wenzel.

Carasso en Wenzel staan in een lange traditie van kunstenaars en schrijvers die interesse toonden in boksen: Armando, Joseph Beuys en Jan Hoet.

Programma

Tijdens het Boksvereniging De Haan Memorial weekend zijn er verschillende activiteiten georganiseerd waarbij de ring kunst en boksen met elkaar verbindt.

Zaterdag 14 september:

12.00-17.00 uur          Open Huis in Boksschool De Haan, Lange Haven Schiedam

15.30-16.30 uur          Lezing over de geschiedenis van de Boksvereniging De Haan door stadsconservator Merel van der Vaart, Stedelijk Museum Schiedam

19.30-23.00 uur          Boksvereniging De Haan Memorial, Stedelijk Museum Schiedam

Zondag 15 september:

12.00-17.00 uur          Open Huis in Boksschool De Haan, Lange Haven Schiedam

12.00-15.00 uur          Boksclinic voor kinderen, Stedelijk Museum Schiedam

15.00-16.00 uur          Lezing over kunst en boksen en presentatie kunstproject Maurice van Es door Deirdre Carasso, Stedelijk Museum Schiedam

16.00-17.00 uur          Schrijvers over boksen, verzorgd door de Bibliotheek Schiedam, Stedelijk Museum Schiedam

Koop nu je kaarten

Kaarten zijn nu beschikbaar. Bestel ze direct hier.

●             Staanplaatsen: € 12,50 per persoon (max. 4 kaarten p.p.)

●             VIP-plaatsen: € 50,00 per persoon. Daarvoor krijg je een zitplaats aan de ring en een gratis Loopuyt gincocktail (max. 2 kaarten p.p.)

Er is helaas maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kaartverkoop verloopt via inschrijving, op = op. Via deze link stuur je een mail met je naam, e-mailadres, telefoonnummer en het aantal kaarten dat je wilt bestellen. Vervolgens ontvang je een bevestiging van je interesse. Als er plek is, krijg je uiterlijk een week later een e-mail met een verzoek tot betaling. Als je deze betaling binnen 10 dagen voldoet, krijg je de tickets per e-mail toegestuurd. Zo niet, dan geven we je plekje aan iemand op de wachtlijst.

Extra donatie

Boksschool De Haan heeft betekenis voor vele Schiedammers, het is een begrip en maakt een belangrijk onderdeel uit van de stadsgeschiedenis. Met de Boksvereniging De Haan Memorial willen wij geld verzamelen om deze bijzondere geschiedenis vast te leggen. Je kunt hieraan bijdragen door een extra donatie te doen bij het bestellen van je kaarten, van € 5, € 10 of € 25 of een door jou te kiezen bedrag. Je draagt dan niet alleen bij aan de geschiedvorming van Schiedam, je naam wordt ook vermeld in de publicatie. Geef je tijdens je bestelling aan of en welke donatie je wilt doen? Het betaalverzoek zal dan inclusief de donatie zijn.

Met medewerking van P. Loopuyt & Co Distillers.