Boksvereniging De Haan Memorial weekend*

*Een weekend vol boksen, kunst en verhalen.

Za 14 en zo 15 september 2019

Samen met Boksschool De Haan organiseren we een weekend vol boksen, kunst en verhalen. Hoogtepunt vormt een bokswedstrijd in het museum tussen museumdirecteur Deirdre Carasso en kunstenaar Anne Wenzel. Ook zijn er boksclinics voor de jeugd. Anne Wenzel heeft gewonnen. Lees meer hier.

Het Stedelijk Museum Schiedam en Boksschool De Haan organiseren op 14 en 15 september het Boksvereniging De Haan Memorial weekend. Een weekend vol boksen, kunst en verhalen. Hoogtepunt van het weekend is de Boksvereniging De Haan Memorial op 14 september in de kapel van het museum. Een avond met bokswedstrijden in de kapel van het museum ter nagedachtenis aan de legendarische Schiedamse Boksvereniging De Haan. In een serie wedstrijden is de laatste krachtmeting de klapper van de avond: die tussen kunstenaar Anne Wenzel en museumdirecteur Deirdre Carasso. Deze wedstrijd is live te volgen via de Facebook-pagina van het museum. Klik hier. Na de amateurwedstrijden begint de wedstrijd rond 2.20.

Bokschool De Haan

Het weekend is ter ere van de Boksvereniging De Haan, opgericht door  Wim de Haan (1929- 2017).  De boksschool in het voormalig badhuis aan de Lange Haven werd in 1957 geopend en is een begrip in de Schiedamse stadsgeschiedenis.

Museumdirecteur vs kunstenaar

Deirdre Carasso bokste sinds enkele maanden op de historische grond van De Haan toen de boksschool haar uitdaagde om tijdens het weekend zelf de ring in te stappen. De museumdirecteur zei ‘ja’. Ze verlegt niet alleen graag de grenzen van het museum maar ook persoonlijke grenzen. Op haar beurt zocht zij een waardige tegenstander, en daagde Anne Wenzel uit. Een sterke beeldhouwer, wiens werk zich ook in de museumcollectie bevindt.

Carte blanche

Deze wedstrijd, die je ook als een performance kan beleven, is een treffen tussen kunstenaar en museum. De kunstenaar strijdt voor de autonomie van de kunstenaar. Een museum hoort haar voor een tentoonstelling uit te nodigen, niet voor een bokswedstrijd, vindt ze. Als Anne Wenzel wint krijgt ze carte blanche op één verdieping in het museum. Als Deirdre Carasso wint, krijgt ze carte blanche in het atelier van Anne Wenzel.

Carasso en Wenzel staan in een traditie van kunstenaars en schrijvers die interesse toonden in boksen: Armando, Joseph Beuys en Jan Hoet.

Programma

Tijdens het Boksvereniging De Haan Memorial weekend zijn er verschillende activiteiten georganiseerd waarbij de ring kunst en boksen met elkaar verbindt.

Zaterdag 14 september:

12.00-17.00 uur          Open Huis in Boksschool De Haan, Lange Haven Schiedam

15.30-16.30 uur          Lezing over de geschiedenis van de Boksvereniging De Haan door stadsconservator Merel van der Vaart, Stedelijk Museum Schiedam

19.30-23.00 uur          Boksvereniging De Haan Memorial in Stedelijk Museum Schiedam, met verschillende bokswedstrijden en tussen museumdirecteur Deirdre Carasso en kunstenaar Anne Wenzel. Hiervoor zijn geen kaarten meer beschikbaar.

Zondag 15 september:

12.00-17.00 uur          Open Huis in Boksschool De Haan, Lange Haven Schiedam

13.00-14.30 uur          Boksclinic voor kinderen door Europees Kampioen boksen Nouchka Fontijn, Stedelijk Museum Schiedam. De boksclinic wordt drie keer gegeven en elke clinic duurt een half uur.

15.00-16.00 uur          Lezing over kunst en boksen en presentatie kunstproject Maurice van Es door Deirdre Carasso, Stedelijk Museum Schiedam

16.00-17.00 uur          Schrijvers over boksen, verzorgd door de Bibliotheek Schiedam, Stedelijk Museum Schiedam

Extra donatie

Boksschool De Haan heeft betekenis voor vele Schiedammers, het is een begrip en maakt een belangrijk onderdeel uit van de stadsgeschiedenis. Met de Boksvereniging De Haan Memorial willen wij geld verzamelen om deze bijzondere geschiedenis vast te leggen.

Met medewerking van P. Loopuyt & Co Distillers.