Atelier van High on Type*

*Space is The Play.

In het atelier van de tentoonstelling Glashard deelt het collectief High on Type hun passie voor letters.

High on Type

High on Type is een collectief van ontwerpers en kunstenaars. Ze delen met elkaar een grote passie voor letters. In hun werk gaan ze terug naar de principes voor kalligrafie – consistentie, regelmaat, vorm en contrast – om vanuit daar weer te vertrekken. Het collectief bestaat uit Vincent de Boer, Guido de Boer, Hans Schuttenbeld, Julien Priez en Ivo Brouwer. Ze wonen en werken in Nederland en Frankrijk.

Spellen

Voor High on Type is hun tijdelijke atelier een kunstwerk op zich. Hier kunnen ze experimenteren met letters, woorden en vormen. Daarbij leggen ze zichzelf ‘uitdagingen’ op in de vorm van spellen. Gezamenlijk bedenken ze de regels. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ‘Bij dit werk mag je alleen met een penseel op een lange stok schrijven.’ Of ze gaan paint-ballen, voegen om de beurt een letter toe aan een gedicht, laten penseelstroken trekken door een hoogwerker of werken samen aan een abstract kalligrafisch stripverhaal. Belangrijk bij alle experimenten is dat ze het samen als collectief doen en op elkaar reageren.

Zelf aan de slag

Mensen die de tentoonstelling Glashard bezoeken, kunnen meewerken aan CONSTRUCT. Maak een tekening met zwart-witte blokken, schrijf je naam of een laat een stapeling ontstaan, helemaal zoals je zelf wil. Bouw je iets op dan hoort afbreken er ook bij. Pas dan kun je weer bouwen, iets nieuws creëren. Net als bij dit participatiespel is de ruimte constant in verandering. Dat is het kunstwerk. Dus niet één schilderij, maar een hele ruimte die de kunstenaars samen met het publiek en scholieren vormgeven: Space is The Play is de titel.

Workshops met scholen

High on Type geeft verschillende workshops aan scholen. Ze werken samen met de Wereldschool Schiedam met leerlingen van 4 tot 12 jaar die het Nederlands nog onvoldoende beheersen. Zonder een gemeenschappelijke taal kunnen de kinderen én het collectief heel goed samen kunst maken, merkten we tijdens een van de workshops. Ook werkt High on Type samen met de middelbare scholieren van het Lentiz | LIFE College in Schiedam. Tijdens het bezoek aan Glashard kun je dat ‘toevallig’ meemaken. 

Atelierloods

Op uitnodiging van Opperclaes werken in de Atelierloods gedurende Glashard drie kunstenaarscollectieven: ontwerpers Jurgen & Thomas, collectief High on Type en Naamlooozz (Kenneth Letsoin) en Heimprofi (Krista Burger). De komende tijd zijn ze in de verschillende ruimtes aan het werk. Ze geven workshops voor groepen die we daarvoor uitnodigen, of nodigen bezoekers uit om spontaan mee te doen. Zo ontstaan nieuwe kunstwerken, waaraan vele handen meewerkten. Meer over de tentoonstelling Glashard lees je hier.

High on Type aan het werk in de atelierloods. Fotografie: Aad Hoogendoorn