Verhalen*

*Soms tastbaar, soms ook niet.

In de online tentoonstelling 75 jaar vrijheid verzamelen we de verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Dat doen we aan de hand van een aantal voorwerpen uit de museumcollectie.

Deel je verhaal

Voor de online tentoonstelling 75 jaar vrijheid duiken we in de geschiedenis en zoeken we persoonlijke verhalen van Schiedammers. Heb je een verhaal van jezelf of iemand anders? Herinneringen zijn vaak tastbaar, zoals de spullen uit de museumcollectie. Herken je iets of inspireren de spullen je om een verhaal te delen? We zijn benieuwd. Stuur je verhaal of de herinnering van iemand anders en eventueel een foto naar verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl. Je kunt ook mailen met de vraag of we je even bellen. Goed om te weten: schrijf wie je bent, hoe oud je bent, waarom je het verhaal wilt delen en wat je verhaal bijzonder maakt. Je hoeft het niet ‘mooi’ of ‘perfect’ te schrijven.

Schiedamse Geuzenverzet

Schiedammer Bernard IJzerdraat richtte al in mei 1940 het Geuzenverzet op, de eerste verzetsbeweging van Nederland. Over de arrestatie van een deel van deze verzetsgroep, schreef Jan Campert het beroemde gedicht Het lied der 18 doden. Wie herinnert zich nog iets van het verzet dat in het souterrain van het huidige museum schietoefeningen deed. We lezen graag je reactie via verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Schilderswedstrijd

Het museum verhuisde aan het begin van de oorlog naar een deel van het huidige gebouw en was van september 1940 tot september 1944 open. In 1941 organiseerde het museum een schilderswedstrijd waarbij het Nederlandse kunstenaars uitnodigde om de binnenstad van Schiedam vast te leggen. Wie herinnert zich dit nog? We lezen graag je reactie via verhalen@stedelijkmuseumschiedam.nl

Inspiratie

Hieronder zie je meer onderwerpen die je kunnen inspireren.