Frank van der Salm. Timeport

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 12 mei tot en met 2 september 2012 nieuw werk van Frank van der Salm. Frank van der Salm registreert in zijn foto´s de ontwikkeling van megasteden wereldwijd. Hij brengt de ideeën en structuren in beeld die bepalend zijn voor de uiterlijkheden van de stedelijke landschappen. Sinds kort richt hij zijn aandacht op de rol en de werking die visuele media hierin heeft. In de tentoonstelling Frank van der Salm. Timeport zijn de eerste resultaten van deze benadering zichtbaar in nog niet eerder getoonde foto´s, video´s en installaties.

Het idee dat een foto een waarheidsgetrouw beeld van de werkelijkheid geeft, is al lang losgelaten. Het fotografische beeld speelt in toenemende mate een rol in de waarneming van de werkelijkheid. Tegenwoordig komt steeds meer informatie tot ons via film, foto, tv, internet en andere visuele media. Reclame, speelfilms, promotie-uitingen en entertainment bieden niet alleen informatie over wat er in de wereld speelt, maar leveren ons ook ideaalbeelden die steeds meer bepalen hoe we de werkelijkheid ervaren, en ook vormgeven.

Vanaf 2005 reist Frank van der Salm regelmatig naar verschillende steden in Azië om de razendsnelle economische en stedenbouwkundige ontwikkelingen vast te leggen. De resultaten zijn zichtbaar in panoramische overzichten van grootschalige architectuur en complexe infrastructuren. De foto’s zijn niet per se gebonden aan traceerbare locaties, omdat ze een meer algemeen beeld geven van mondiaal herkenbare verschijnselen zoals toenemende schaalvergroting, intensiever gebruik van de ruimte en de ontwikkeling van complexe infrastructuren. Het werk van Van der Salm is echter meer dan een registratie. Met zijn foto’s laat hij ons nadenken over de wijze waarop samenlevingen zich in een hoog tempo transformeren, wat zichtbaar wordt op de manier waarop leefomgevingen worden ingericht.

In de tentoonstelling Timeport laat Frank van der Salm zien dat archetypische beelden, visionaire ideeën uit speelfilms en illusies uit reclames, bewust en onbewust een rol spelen bij de inrichting en het aanzien van de publieke en private ruimte. Het werk Timeport is een videoprojectie van een foto van futuristisch aandoende deuren. Door de wijze van de opstelling is de associatie met een sciencefictionfilm snel gemaakt. Het ontwerp en de detaillering van de deuren zouden geïnspireerd kunnen zijn op het decor en de beeldtaal van een film. De foto The English House daarentegen toont een traditioneel gebouwd huis dat als een folly in een park in Dubai staat. Het is een archetype van een ambachtelijk huis, een historisch referentiepunt in een omgeving van grootschalige nieuwbouw. Of de belofte van de nieuwbouw van recreatiewoningen in Costa Blanca op het, inmiddels door overdadig zonlicht verbleekte, reclamebord. Het is (of beter gezegd wás) de illusie van een kleurrijke toekomst.

Frank van der Salm (Delft, 1964) studeerde aan de Technische Universiteit Delft en aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd in solo- en groepstentoonstellingen en werd getoond tijdens de Biënnale van Venetië (2001). Hij werkte samen met architectenbureaus OMA (Rem Koolhaas) en Herzog & De Meuron.