Unisono 25: Aukje Koks. Preludes

Unisono 25: Aukje Koks. Preludes is de eerste museale solotentoonstelling van Aukje Koks in Nederland. De schilderwerken van Koks zijn visuele puzzels waarin de waarneming van de toeschouwer voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen werkelijkheid en illusie. Koks combineert alledaagse objecten met klassieke motieven uit de beeldende kunst. Ogenschijnlijk onopvallende zaken krijgen binnen een kunsthistorische context betekenis, omdat er geappelleerd wordt aan ons collectieve visuele geheugen.Koks speelt op een aanstekelijke wijze met de tradities van de kunst en brengt deze nog een stap verder. Wat nemen we waar en wat denken we waar te nemen?

De schilderijen van Aukje Koks reiken verder dan het platte vlak, ze strekken zich uit tot in ruimtelijke installaties. Schilderkunst wordt sculptuur en vice versa. Grenzen vervagen. Vrij interpreterend op haar bestaande werken vervaardigt Koks nieuwe werken en creëert daarmee een oeuvre dat in verschillende richtingen steeds verder uitdijt. Het is alsof ieder werk een aanleiding is voor een nieuwe serie. Beeldende elementen uit bestaande werken worden bijvoorbeeld uitvergroot en ‘hergebruikt’ in nieuwe werken. Zo kan een afgebeeld schilderij dat figureert in een eerder werk, later terugkeren als een levensgroot, op zichzelf staand en autonoom werk. Aukje Koks weet voortdurend de grenzen van de verbeelding op te rekken en onze waarneming te bevragen.

Aukje Koks (Gilze-Rijen, 1977) volgde haar opleiding aan de academie St. Joost in Breda (2002), studeerde daarna aan de Rijksakademie in Amsterdam (2007-2008) en nam deel aan een artist in residence in Wiels, het kunstencentrum in Brussel (2010-2011). In 2005 ontving ze voor haar werk de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Sinds 1998 maakt het Stedelijk Museum Schiedam onder te titel Unisono tentoonstellingen van jonge Nederlandse, of in Nederland woonachtige, kunstenaars en kunstenaars die later in hun carrière een nieuwe weg zijn ingeslagen. Een Unisono-tentoonstelling is signalerend.

Met Aukje Koks. Preludes presenteert het Stedelijk Museum Schiedam de 25e Unisono-tentoonstelling.

Unisono wordt gesponsord door de Rabobank.