Broken Landscapes

17 Dibbets Land-SeaHorizonc 2011 lores

Jan Dibbets, Land – Sea Horizon (c), 2011, fotocollage op karton, 60,2 x102 cm, privé collectie, courtesy Stiftung Situation Kunst, Bochum

Broken Landscapes
Ger Dekkers, Jan Dibbets, Ger van Elk, Jaap van den Ende
De kunstenaars in de tentoonstelling Broken Landscapes hanteren de extreme kunstmatigheid van het Nederlandse landschap als hun onderwerp. Vanaf 1965 onderzoeken Ger Dekkers, Jan Dibbets, Ger van Elk en Jaap van den Ende op verschillende wijzen de weergave en vormgeving ervan. Ze zoeken naar nieuwe manieren om het landschap te verbeelden. Broken landscapes bevraagt de traditie door er met fotografie, film en schilderkunst nieuwe perspectieven aan toe te voegen.

Recensie Mischa Andriessen in FD persoonlijk

Historische landschapsschilderkunst uit de zeventiende en negentiende eeuw bepaalt in belangrijke mate het beeld van het Nederlandse landschap in binnen en buitenland. Vredige weidse landschappen met veel licht, grazende koeien en werkende mensen. Het Nederlandse landschap is inmiddels een gecultiveerde omgeving, economisch efficiënt verkaveld, klaar om bewerkt te worden. De kunstenaars in de tentoonstelling Broken Landscapes hanteren de extreme kunstmatigheid van dit landschap als hun onderwerp. Vanaf 1965 onderzoeken Ger Dekkers, Jan Dibbets, Ger van Elk en Jaap van den Ende op verschillende wijzen de weergave en vormgeving ervan. Ze zoeken naar nieuwe manieren om het landschap te verbeelden. Broken landscapes bevraagt de traditie door er met fotografie, film en schilderkunst nieuwe perspectieven aan toe te voegen.

Bij de tentoonstelling is de catalogus Broken Landscapes uitgegeven. Deze is verkrijgbaar in de Museumwinkel en de webwinkel.

De tentoonstelling Broken Landscapes is eerder te zien geweest bij Situation Kunst (für Max-Imdahl), Kunstsammlungen der Ruhr-Universität Bochum en het Ludwig Museum Koblenz.

NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?

Meld je aan!