Kunst uit Huis: Collectie Wilploo

Emma StibbonTidewater Glacier web

Emma Stibbon, Tidewater Glacier, 2006, krijt op karton, 78 x 56 cm, Collectie Wilploo

Kunst uit Huis: Collectie Wilploo toont een royale keuze met werk van onder anderen Renie Spoelstra, Raquel Maulwurf en Uwe Poth, kunstenaars die het museum ook verzamelt. De Collectie Wilploo bestaat voornamelijk uit werk op papier, sommige van zeer groot formaat, schilderijen en keramiek.

De Collectie Wilploo is verzameld vanuit spontaniteit, verliefdheid voor en engagement met het werk van kunstenaars. Een groot aantal kunstenaars wordt al jaren gevolgd en zijn royaal in de collectie vertegenwoordigd. In de verzameling is een duidelijke voorliefde te zien voor een aantal onderwerpen en technieken. Portretten en mensfiguren, waarbij zachtheid in gezichtsuitdrukking en innerlijke verstilling regelmatig terugkomen, vormen een deel van de verzameling. Maar ook (stedelijke) landschappen, waarin mensen nauwelijks een rol spelen, zijn in grote getale aanwezig. Voorts is voor de tentoonstelling in Schiedam een keuze gemaakt uit werken die behoren tot de Koele Abstractie, waarbij de verhouding tussen vorm, ritmiek en kleur ten grondslag ligt aan de keuzes die de verzamelaar heeft gemaakt. Hoewel in de collectie de nadruk ligt op werk op papier en kunst van na 1970, zijn ook andere technieken zoals schilderijen, beelden, fotografie en video in de verzameling vertegenwoordigd.

Museumwinkel
Gelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek Kunst uit Huis: Collectie Wilploo met tekstbijdragen van Ingrid Blans, Saskia Jetten, Evert Schoorl en Diana Wind. Uitgeverij: Collectie Wilploo, ISBN/EAN: 978-90-9028823-9. Het boek is te koop in de Museumwinkel en kost € 16,00.

Kunstenaars:

Aat Veldhoen, Abdalbagi Alnyal, Amparo Sard, An Biesiot, Andries Copier, Arie de Groot, Armando, Babs Haenen, Barbara Broekman, Bert Frijns, Bert Loerakker, Birgit Speulman, Bram Bogart, Carrie Meijer, Cees Andriessen, César Domela Nieuwenhuis, Co Westerik, Constant, Daniëlle Vidal, Dick Cassée, Eddy Stikkelorum, Els Binnendijk, Emma Stibbon, Emmy Bergsma, Eugène Brands, Eva-Maria Schön, Frank Lodeizen, Frederik Roes, Ger Lataster, Gerda Hofman, Günter Tuzina, Gustave Asselbergs, Hans Boer, Henk de Looper, Henk Schuring, Henny van der Meer, Henri Plaat, Hugo Tieleman, Inge Reisberman, J.G. Heyen, Jaak Vuylsteke, Jaap Hillenius, Jacob Bendien, Jan Loman, Jan Schoonhoven, Jan Sierhuis, Joachim Bandau, Johan Claassen, Johan Haanstra, Johnny Rolf, Jos Boomkamp, Judith de Vries, Judith Schepers, Karel Appel, Karl Ortelt, Kees van Bohemen, Ko Oosterkerk, Krin Rinsema, Lieve Van Stappen, Liset Castillo, Lotje de Lussanet, Lotti van der Gaag, Lucebert, Luuk van Binsbergen, Madelon Pels, Manfred Schneider, Marcel Prins, Maria Roosen, Marian Aerssens, Marijke de Goey, Marjolijn van den Assem, Mark Verstockt, Marlène Dumas, Marlies Appel, Mieke Groot, Monique Bosman, Nic Blans sr., Olivier Julia, Pantaleon Hajenius, Paul Citroen, Paul de Kort, Pauline Wiertz, Pearl Perlmuter, Peter van Poppel, Piet Klaasse, Piet Warffemius, Pol Bury, Raquel Maulwurf, Regula Maria Müller, Renie Spoelstra, Rik Smits, Rosemin Hendriks, Sara Jongert, Saskia Jetten, Simon Benson, Simon Koene, Ton de Laat, Tracey Emin, Uwe Poth, Victor Popov, Vincent Barré, Willem Hussem, Willem Witsen, Yke Prins, Zoltin Peeter.