All About Drawing. 100 Nederlandse Kunstenaars

All About Drawing. 100 Nederlandse Kunstenaars geeft inzicht in de ontwikkeling van de tekenkunst in Nederland vanaf de jaren zestig tot nu. Diana Wind, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam en kunstenaar/curator Arno Kramer selecteerden honderd kunstenaars voor wie de tekening in hun oeuvre de belangrijkste discipline is. De keuze is eveneens bepaald door een hoge mate van oorspronkelijkheid en autonome kwaliteit, de continuïteit in het oeuvre, werk op papier en diversiteit in de genres. Zo ontvouwt zich een panorama van tekenaars die vanuit een geheel eigen handschrift het werken op papier autonoom toepassen.

In de periode die All About Drawing omvat, is gewerkt met een veelheid aan stijlen en genres. Deze pluriformiteit is volop aanwezig. Er zijn figuratieve tekeningen van onder anderen Marijn Akkermans, Rik Smits en Jeroen Pomp, waarbij natuur, mens, dier en architectuur in al hun hoedanigheden de onderwerpen zijn. In de categorie ‘abstractie, serieel en fundamenteel’ valt het werk van bijvoorbeeld Jan Schoonhoven en Cor de Nobel, ‘tekst en vorm’ wordt vertegenwoordigd door kunstenaars als Marc Nagtzaam, Paul van der Eerden en Henri Jacobs. Ook qua stijl zijn alle uitingsvormen vertegenwoordigd, van zeer gedisciplineerd abstracte van Gerda Teljeur en Arjan Janssen tot de ruige tekeningen van David Bade en Charlotte Schleiffert. Ook sensitievere tekeningen en poëtische tekeningen zijn volop aanwezig en dikwijls gemaakt op enorm formaat van bijvoorbeeld Hanneke Francken, Elly Strik, Jacobien de Rooij, Hans de Wit, Erik Odijk en Renie Spoelstra. All About Drawing is een onmisbaar overzicht voor iedereen die geïnteresseerd is in naoorlogse tekenkunst.

Tekeningen Manifestatie en Symposium
Vele galeries, musea en kunstinstellingen nemen deel aan een parallelle activiteit die Tekeningen Manifestatie is genoemd, een initiatief van het Stedelijk Museum Schiedam en is bedoeld om gedurende de tentoonstellingsperiode op zo veel mogelijk locaties aandacht voor het tekenen te vragen. Tijdens de tentoonstelling organiseert het Stedelijk Museum Schiedam een symposium met sprekers uit binnen- en buitenland.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij d’Jonge Hond een omvangrijk boek van 344 pagina’s met meer dan 200 afbeeldingen en met tekstbijdragen van Hans den Hartog Jager, Renée Steenbergen, Pietje Tegenbosch, Maria Barnas, Yasmijn Jarram, Arno Kramer en Diana Wind. Het boek plaatst het hedendaagse autonome tekenen in een historische en internationale context. Ook de perceptie van de tekening bij particuliere verzamelaars en musea komt aan de orde.

All About Drawing. 100 Nederlandse Kunstenaars
A. van Campenhout, Aji V.N., Alexandra Roozen, Aline Thomassen, Allie van Altena, Anita Groener, Anne Semler, Ansuya Blom, Arie de Groot, Arjan Janssen, Armando, Arno Kramer, B.C. Epker, Ben Kruisdijk, Carel Visser, Caren van Herwaarden, Charlotte Schleiffert, Claire Harvey, Co Westerik, Cor de Nobel, David Bade, Dieuwke Spaans, Dineke Blom, Elly Strik, Emo Verkerk, Erik Andriesse, Erik Mattijssen, Erik Odijk, Erik van Lieshout, Frank Van den Broeck, Geer van der Klugt, Gerda Teljeur, Gijs Assmann, Hadassah Emmerich, Hanneke Francken, Hans de Wit, Hans Ebeling Koning, Hans Lemmen, Heidi Linck, Helen Frik, Henk Visch, Henri Jacobs, Iris van Dongen, Jacobien de Rooij, Jan Schoonhoven, Janpeter Muilwijk, Jans Muskee, Jantien Jongsma, Jeroen Pomp, Jo Baer, Juul Kraijer, Karin van Dam, Kinke Kooi, Lily van der Stokker, Lucassen, Lucebert, Marc Nagtzaam, Marcel Reijerman, Marcel van Eeden, Mariëtte Linders, Marijn Akkermans, Marijn van Kreij, Marjolijn van den Assem, Mark Manders, Marleen Kappe, Marlene Dumas, Marlies Appel, Merina Beekman, Nanda Runge, Natasja Kensmil, Nour-Eddine Jarram, Otto Egberts, Paul Klemann, Paul van der Eerden, Paul van Dongen, Pieter Slagboom, Pieter-Laurens Mol, pietsjanke fokkema, Raquel Maulwurf, René Daniëls, Renie Spoelstra, Rik Smits, Rinke Nijburg, Robbie Cornelissen, Roland Sohier, Ronald Noorman, Rosemin Hendriks, Sandra Kruisbrink, Sandro Setola, Sarah van der Pols, Sebastiaan Schlicher, Simon Benson, Sjef Henderickx, Stephan van den Burg, Stijn Peeters, Terry Thompson, Tjibbe Hooghiemstra, Willemijn Saaltink, Willem van Genk, Zoltin Peeter

NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?

Meld je aan!