UIT HET DEPOT: WERK IN UITVOERING

5 T/M 13 JUNI 2018

Deel je historische kennis over Schiedam en kijk mee met de professionals

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een historische collectie van ruim 10.000 objecten. Van sommige weten we veel, maar van andere weinig of niets. Daar gaat het museum verandering in brengen. We willen weten wat we bewaren, welke voorwerpen in de museumcollectie thuishoren en welke niet, en ook wat er nog mist in de historische collectie. Zodat we in de toekomst mooie tentoonstellingen kunnen maken en de historie van de stad beter kunnen documenteren. En daar hebben we uw hulp bij nodig! We brengen 10% van deze collectie uit het depot in Den Haag naar het museum en vragen u om uw kennis over die historische voorwerpen met ons te delen. Wat kunt u ons vertellen over bijvoorbeeld collectezakken, toverlantaarnplaatjes, huishoudelijke voorwerpen of een noodkachel?

Duizend historische voorwerpen
Bij het project Uit het depot: werk in uitvoering halen we duizend voorwerpen uit de kast en bekijken we ze één voor één. Van dinsdag 5 t/m woensdag 13 juni 2018 bekijken we alle stukken, samen met professionals. Wilt u daarbij kijken? Dat kan. Bezoek het museum tussen 11 en 17 uur en geef bij de kassa aan dat u voor het project Uit het depot komt. U kunt dan gratis doorlopen naar het auditorium.

De voorwerpen
Wilt u alvast bekijken om welke voorwerpen het gaat of gericht zoeken, dan kan dat hier.

H 2533
Miniatuurwagen van de Schiedamse verhuizer J. Kooijman, 1890-1910, onbekende maker. Fotografie: Tom Haartsen

De collectie waarderen
Nadat u uw kennis met ons heeft gedeeld, gaan we de daarop volgende twee weken van alle voorwerpen onderzoeken of ze thuis horen in de museumcollectie. Elk object wordt gewaardeerd aan de hand van selectiecriteria, het collectieprofiel en uw informatie. We roepen waar nodig ook de hulp van experts in. Er zijn drie uitkomsten mogelijk: het object hoort thuis in de collectie (groen), het object hoort niet thuis in de collectie (rood), we weten er te weinig van om te beslissen (oranje). Wilt u eens kijken hoe dat in zijn werk gaat? Dat kan.

theebussen

Twee theebussen met vaasvorm, geglazuurd porselein en zilver, ca. 1740-1760, onbekende maker. Eén zeshoekige theebus van beschilderd porselein met blauw bloemdecor op wit fond, imitatie Chinees porselein. Verzilverde koperen knop, geglazuurd porselein en verzilverd koper, ca. 1740-1760, onbekende maker. Fotografie: Tom Haartsen.

De resultaten
Van donderdag 14 juni t/m zondag 17 juni 2018 kunt u de resultaten bekijken. Bent u het met bepaalde uitkomsten (groen/oranje/rood) niet eens? Dan heeft u gelegenheid uw mening met ons te delen en kunnen we een besluit heroverwegen. Op basis van het uiteindelijke besluit blijven objecten in de museumcollectie of zoeken we een andere goede bestemming voor ze. Hierin volgen we de wet- en regelgeving die musea hiervoor hebben opgesteld. Onze ervaring gebruiken we om een plan te maken om de overige 90% van de collectie te bestuderen en waarderen.

wilton fijenoord servies

Servies Wilton-Fijenoord, porselein, 1950-1965, gemaakt door Heinrich Porzellan. Tafelcouvert Wilton-Fijenoord, metaal, 1935-1999, gemaakt door Sola. Servies en couvert gebruikt bij directie-diners van de Dok- en Werf-Maatschappij Wilton-Fijenoord B.V. in Schiedam. Fotografie: Tom Haartsen

Meer weten?
Wilt u meer weten over hoe we te werk zijn gegaan? Dan nodigen we u uit voor een bijeenkomst waarin Deirdre Carasso, museumdirecteur en Dieuwertje Wijsmuller, expert in collectievorming, meer vertellen over het proces van collectie waarderen en de museale keuzes die daarbij komen kijken. Collectiemedewerker Leonie Wingen zal aan de hand van enkele gewaardeerde objecten vertellen welke discussie er over is gevoerd. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden te komen, organiseren we deze (dezelfde) bijeenkomst twee keer, op donderdag 14 juni om 20.00 uur en op zaterdag 16 juni om 15.00 uur. We stellen het op prijs als u zich daarvoor aanmeldt. Dat kan via: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Data op een rij
29 mei - 3 juni 2018: deel uw verhaal met een museummedewerker
4 juni - 13 juni 2018: luister mee bij het keuzeproces, op werkdagen
14 juni - 17 juni 2018: kom kijken naar de uitkomsten
14 juni 2018, 20.00 uur: informatiebijeenkomst
16 juni 2018, 15.00 uur: informatiebijeenkomst

Met dank aan
Uit het depot: werk in uitvoering wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen en het De Groot Fonds.