Schiedamse politici kiezen kunst

DE LIJSTREKKERS KIEZEN...

10 MAART T/M 15 APRIL 2018

 
Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart laten we alle dertien lijsttrekkers zelf kiezen. Welk kunstwerk of historisch voorwerp uit de gemeentelijke museumcollectie spreekt aan? Kom meer te weten over de kandidaten en bekijk hun geliefde werk op de tentoonstelling De lijsttrekkers kiezen… van 10 maart tot en met 15 april 2018 in het Stedelijk Museum Schiedam.

Cor Lamers met burgemeestersechtpaar
Cor Lamers bij het werk van Pierre Frédéric de la Croix, Portret van mr. Ph. Th. van Cloon en Anna Catharine Lowe uit 1778. Fotografie Kim van Dee
 
Burgemeester
De keuze van de lijsttrekkers - van antieke fiets tot modern kunstwerk van Daan van Golden - is aangevuld met de favoriet van burgemeester Cor Lamers. Zijn voorkeur gaat uit naar het 18de-eeuwse dubbelportret van het burgemeestersechtpaar Van Cloon dat vorig jaar aan het museum werd geschonken. Op 15 maart vindt van 19.00 tot 20.30 uur het verkiezingsdebat van de lokale omroepen in het museum plaats. Op de verkiezingsdag zelf kunnen Schiedammers in het museum stemmen. Mensen die in dit stemlokaal hun vakje rood kleuren, kunnen op 21 maart gratis naar het museum.
 
Burgermeesters echtpaar gekoppeld verkleind
Pierre Frédéric de la Croix, Portretten van mr. Philippus Theodorus van Cloon en Anna Catharine Lowe, 1778, collectie Stedelijk Museum Schiedam. Fotografie: Tom Haartsen.
 
Waarom dat ene werk? 
De politici reageerden enthousiast op de uitnodiging van het museum om een favoriet te kiezen. In het depot trokken ze met veel enthousiasme de schilderijenrekken open. Of ze bestudeerden de museumcollectie op de computer. Sommigen kwamen voorafgaand aan hun bezoek met een bepaald idee naar het museum, anderen lieten zich verrassen door wat ze zagen. Hun keuzes zijn even verrassend als verschillend. Waarom ze juist dat ene werk kozen uit al die schilderijen en voorwerpen, vertellen ze op de tentoonstelling.
 
Daan van Golden Kompositie Groen 1963 olieverf op doek op paneel verkleind
Daan van Golden, Kompositie Groen, 1963, olieverf op doek op paneel. In langdurig bruikleen van Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Collectie van Schiedam
De collectie van het Stedelijk Museum Schiedam telt ruim 10.000 historische voorwerpen, van oude munten tot een arrenslee en van voetenstoofjes tot een kanon. Ook zijn er zo'n 5.000 kunstwerken, van CoBrA-kunst tot beheerste nulkunst en van gevestigde namen tot jong talent. Elk jaar groeit deze verzameling dankzij aankopen en schenkingen van particulieren en bedrijven. Het museum beheert de collectie, maar is van de stad. En dus van elke Schiedammer.

Karel Appel Mannetje met de zon 1947 aquarelverf en krijt op papier verkleind
 
Karel Appel, Mannetje met de zon, 1947, aquarelverf en krijt op papier. Collectie Stedelijk Museum Schiedam.

De collectie in zijn omgeving
Het museum laat hiervan zoveel mogelijk zien in wisselende tentoonstellingen. Ook in musea in binnen- en buitenland, in publicaties en online deelt het museum zijn collectie. In Schiedam brengen we de historische museumstukken in hun eigen omgeving in het Zakkendragershuisje en de Waag opnieuw tot leven. 


Sponsors
 
logobalk Gem Schiedam en SDAM verkleind