HOLLANDSE NIEUWE

HOLLANDSE NIEUWE
23 JUNI T/M 30 SEPTEMBER 2018
 
Het Stedelijk Museum Schiedam kocht vorig jaar zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix die vanaf 23 juni ook exposeert, verwierf het museum twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren. De recente aanwinsten zijn nu te zien op de tentoonstelling Hollandse nieuwe. Begin 2018 hangt het werk in Schunck, Heerlen. Sinds dit jaar stemmen de musea hun verzamelbeleid op elkaar af. 
 
Gender
Van Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, 1981), winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2017, verwierf het museum een sculptuur uit de serie Four Seasons of Women Tragedy: Summer (2017). Gender en persoonlijke ervaringen komen daarbij samen. De vier seizoenen ziet Wang als metafoor voor het vrouwenleven. Kleren, altijd van het Franse merk Agnès B, spelen een belangrijke rol. De keien om de sculptuur komen uit de Maas bij Rotterdam waar Wang woont en werkt.
 
Evelyn Taocheng Wang - Four Season of Women Tragedy - Galerie Fons Welters Amsterdam - Photo Gert Jan van Rooij 12 verkleind
Evelyn Taocheng Wang, Four Season of Women Tragedy: Summer, 2017. Fotografie Gert Jan van Rooij 
 
Onmogelijkheid om samen te leven
And life is over there (2014) is de titel van de aankoop van Femmy Otten (Amsterdam 1981), winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013. Otten tekent en maakt sculpturen. De titel van het lindehouten beeld ontleende ze aan een gedicht van Emily Dickinson over de onmogelijkheid om als man en vrouw samen te leven. De vormen van haar sculpturen ontstaan associatief en lijken op klassieke beelden.
 
025.GAL.WELTERS-FEMMY OTTEN 2014 -PH.GJ
Femmy Otten, And life is over there, 2014. Gert Jan van Rooij
 
Bewegend olie en water
Zoro Feigl (Amsterdam 1983), publiekswinnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013, bouwt van oude machineonderdelen spectaculaire installaties vol beweging. Denk aan dansende linten, draaiende trouwen en vallend water waar je eindeloos naar kunt kijken. De monumentale installatie Conveyor (2016) bestaat uit twee lopende banden die een mengsel van water en olie bewegen waardoor een soort abstracte schilderingen ontstaan. De installatie maakt deel uit van de solotentoonstelling Infinity in de Electriciteitsfabriek in Den Haag, tot en met 11 maart.
 
Zoro Feigl Conveyor 2016.
Zoro Feigl, Conveyor, 2016.
 
Onderwaterstillevens
De in scène gezette foto’s van Elspeth Diederix (Nairobi 1971) zien er bij vlagen surrealistisch uit. Haar wereld oogt mooier of fantastischer dan de werkelijkheid, ook zonder photoshop. Diederix maakte de twee aangekochte onderwaterstillevens Colorshape en Shape Two (2017) op de bodem van de Zeeuwse wateren. Ze zullen onder meer te zien zijn bij de tentoonstelling De tuinen van Elspeth Diederix, van 23 juni tot en met 30 september 2018.
 
Elspeth Diederixs 2017 Colorshape  90 x 60
Elspeth Diederix, Colorshape, 2017.
 
2017 Shapetwo 90x 60cm
Elspeth Diederix, Colorshape, 2017.
 
Late oeuvre
Afgelopen jaar overleed Daan van Golden (Rotterdam 1936 - Schiedam 2017), de kunstenaar die decennia in Schiedam woonde en werkte. Hij bouwde een oeuvre op waarin abstractie, popart en conceptuele kunst samensmelten. Met de aankoop van Heerenlux heeft het museum nu ook een schilderij uit zijn late oeuvre. De titel van het schilderij ontleende de kunstenaar aan het merk van de gebruikte verf.
 
Daan van Golden Heerenlux 1995. Fotografie Tom Haartsen
Daan van Golden, Heerenlux, 1995. Fotografie Tom Haartsen