MANZONI IN HOLLAND

MANZONI IN HOLLAND
VANAF FEBRUARI 2019
 
Op de grote tentoonstelling Manzoni in Holland is het werk van Piero Manzoni voor het eerst in bijna 50 jaar weer op zo’n grote schaal in Nederland te zien. De Italiaanse kunstenaar bouwde in zijn korte leven - van 1933 tot 1963 - een indrukwekkend oeuvre op en geldt internationaal als een van de grote vernieuwers van de beeldende kunst in de twintigste eeuw. De tentoonstelling gaat in op zijn artistieke ontwikkeling en maakt duidelijk wat zijn invloed was op kunstenaars in Nederland en daarbuiten.
 
Levende kunstwerken
Manzoni beïnvloedt kunstenaars van de Rotterdamse ZEROgroep, de Nederlandse nulkunstenaars, conceptuele kunstenaars in de jaren zestig in Nederland en de internationale ZERObeweging. Een jaar voor zijn dood, in 1962, doet hij mee aan de nultentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Bij die tentoonstelling maakt hij een groot reliëf met watten en signeert hij de lichamen van bezoekers. Met die handtekening verklaart hij ze tot levende kunstwerken.  
 Manzoni in his atelier Milaan 1958 Fotografie Ennio Vicario
Piero Manzoni in zijn atelier in Milaan, 1958. Fotografie: Ennio Vicario
 
Collectie en programmering
Manzoni in Holland sluit goed aan bij de collectie en de programmering van het Stedelijk Museum Schiedam. Dat maakte de afgelopen jaren tentoonstellingen over de jaren vijftig en zestig; over de kunstenaarsgroep nul, herman de vries, Jan Schoonhoven, Op Art & kinetische kunst en Jan Henderikse.