Vaandeloptocht

VAANDELOPTOCHT SCHIEDAM
ZA 9 SEPTEMBER | 14.00 UUR
 
De vaandels van Schiedamse verenigingen die nu in het Stedelijk Museum Schiedam hangen, gaan de straat op. Op zaterdag 9 september lopen vertegenwoordigers van de clubs in een optocht door de stad. De vaandelparade met muziek begint om 14.00 uur op het Doeleplein in Schiedam en eindigt bij het museum. In 1898 gingen verenigingen voor het laatst met een vaandel de straat op. Daarmee vierden ze de inhuldiging van koningin Wilhelmina.

Verbinding
De nieuwe vaandels zijn vóór de zomer gemaakt tijdens workshops in het museum. Ongeveer zestig verenigingen deden eraan mee, variërend van de Dahliavereniging tot zangkoor Uit Volle Borsten. Doordat de Schiedamse vaandelmakers elkaar daar ontmoetten, zorgde het project voor verbinding in de stad.
 
Demonstraties en optredens
De optocht op 9 september duurt ongeveer 25 minuten. De route loopt langs de Schie en de Lange Haven. Bij het eindpunt - het plein van het museum - houden verschillende verenigingen een demonstratie of een optreden.
 
Schutterij
De Sint Joris Doele waar de stoet vertrekt, is het historische startpunt voor optochten, bij voorbeeld van de schutterij. De schutterij staat ook aan de basis van de 19de eeuwse verenigingen. En toeval of niet, de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam is ooit opgebouwd door de majoor-tamboer van de schutterij.
 
Praktisch
Vaandeloptocht 9 september 2017 | 14.00 uur: vertrek optocht vanaf het Doeleplein | 14.30 uur: aankomst museum | 14.30-17.00 uur: demonstraties/optredens van verenigingen op het plein.
 
Route
 
image001