TICKETS EN INFORMATIE

25 jaar mediakunst
Tot en met 12 februari 2017

Koop nu tickets!

‘Het kunstwerk ben jij zelf als je erin rondloopt’

Als eerste museum in Nederland presenteert het Stedelijk Museum Schiedam een spectaculair overzicht met het werk van Geert Mul (1965). Bijzonder is dat zijn installaties op beweging reageren. Mul zegt dan ook: ‘Het kunstwerk dat ik maak, ben jij zelf als je erin rondloopt.’ Geert Mul – Match Maker, 25 jaar mediakunst bestaat uit een groot aantal installaties van de afgelopen kwart eeuw. Hoe hij het noemt? Visuele poëzie.

Geert Mul voor zijn werk Natureally kleiner
Geert Mul voor Natureally, 2016, een boom die met de seizoenen meegaat

Beweging
Rode draad in de tentoonstelling is beweging. Geert Mul gebruikt relatief nieuwe technieken als video en film. Maar het kan ook veel simpeler. Zijn boom Natureally is een foto die ‘beweegt’. De seizoenen wisselen, blaadjes komen en gaan. Dat komt doordat hij op de achterkant verschillende kleuren licht projecteert.

compilatie Natureally Geert Mul
Compilatie van verschillende stadia van het werk Natureally

Interactief
Kunst is vaak iets om louter naar te kijken, maar dat geldt niet voor The Library of Babel. Stap op de panelen en zet het werk in beweging. Onder je voeten verschijnen allerlei beelden. Ga je ergens anders staan dan wordt het kunstwerk daar actief. Mul baseerde deze installatie op het verhaal De bibliotheek van Babel van de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges.

Geert Mul Library of Babel 2003 5
Geert Mul, The Library of Babel, 2003 met jonge bezoeker

Ansichtkaart
Iedereen kent ze wel, van die ansichtkaarten. Als je ze beweegt zie je een meisje knipogen. Deze honderd jaar oude techniek paste Mul toe bij zijn driehoekige vormen. Loop je er langs dan zie je per object vijf verschillende afbeeldingen. Het werk beweegt doordat jij beweegt of in de woorden van Geert Mul: ‘Het kunstwerk ben jij zelf als je erin rondloopt.’

Wilt u de tentoonstelling bezoeken?
Koop tickets!

Geert Mul Butter Leaves en Chain of Events 2016 kleiner
Geert Mul, Scattered Conflux, 2016, ruimtelijke installatie

Lichtkunstwerk Geert Mul 3 echt low
Geert Mul, Smart City Art Mystic, lichtinstallatie, 2016

Meer weten?

Geert Mul Shan-Shui 2013 low res
Geert Mul, Shan Sui, 2013, interactieve installatie

Sponsors
De tentoonstelling komt tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen eo, Mondriaan Fonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds - Breeman Talle Fonds en S’DAM.